Śpiewaczki z Kocudzy - Jarzębina

dokumentacja foto, video i wspomnienie Andrzej Bieńkowski

Kocudza to duża i rozległa wieś geograficznie leżąca przy Roztoczu Lubelskim. Wieś o wielkich tradycjach muzycznych. Tu działali skrzypkowie Marcin Gilas i Mateusz Cieliszak, były dwa zespoły śpiewacze Kocudzanki oraz Jarzębina i zespół dziecięcy Wisienki, prowadzone przez Irenę Krawiec. Wielu „kocudzaków” grało na organkach. Z tego bogactwa został do dziś zespół Jarzębina. To, że zespół działa do dziś świadczy o żywotności tradycyjnej kultury w tej wsi, ale i o talentach organizacyjnych Ireny Krawiec. Nie jest łatwo namówić młode pokolenie do tradycyjnych śpiewów swoich matek. To się udało, zespół został odmłodzony, ale też poszerzony został repertuar – Irena Krawiec poszukiwała pieśni u śpiewaczek w okolicy i w archiwach. Do Kocudzy przyjeżdżają młodzi z całej Polski na naukę śpiewu. Kiedy Muzyka Odnaleziona tworzyła swoje lubelskie archiwa, Irena Krawiec okazała nam pomoc nie do przecenienia, goszcząc nas, podając adresy muzyków, śpiewaczek i przekazując archiwalne fotografie. Wspominam gościnne progi matki Ireny, Janiny Oleszek, śpiewaczki grającej też na organkach i przyjaźń ze skrzypkiem Mateuszem Cieliszakiem. Im też zawdzięczamy część kolekcji fotografii archiwalnych z Kocudzy.
W naszych badaniach odegrała też wielką rolę śpiewaczka i strażniczka tradycji Władysława Dycha. Jej archaiczny śpiew, a także opowieści o życiu i zagładzie Żydów z Frampola, zostały nagrane także przez muzeum POLIN, w trakcie spotkań z cyklu “Kolberg po żydowsku”, które wspólnie z muzeum organizuje fundacja.

Zespół ma ogromny repertuar pieśni obrzędowych, pogrzebowych, pracy, miłosnych, robi inscenizacje obrzędów. Zajmuje wyjątkowe miejsce w naszej kulturze.

Fotografie archiwalne: Archiwum Muzyki Wiejskiej

fragmenty utworów na stronie Archiwum Muzyki Wiejskiej

Biogram

Zespół śpiewaczy Jarzębina z Kocudzy
Irena Krawiec – kierowniczka zespołu
Janina Oleszek
Beata Oleszek
Janina Dyjach
Władysława Dycha
Lucyna Jargiło
Monika Jargiło
Bogumiła Smagała

Grupa śpiewaczek ludowych z Kocudzy (gm. Dzwola, pow. Janów Lubelski). Została założona w 1990 roku przez Irenę Krawiec, przy Gminnym Ośrodku Kultury w Kocudzy. Zespół, w którego skład wchodzą kobiety reprezentujące trzy pokolenia, pielęgnuje lokalne tradycje śpiewacze i obrzędowe. Prezentuje bogaty i zróżnicowany gatunkowo repertuar pieśni obrzędowych i powszechnych pogranicza ziemi janowskiej oraz biłgorajskiej. Źródłem repertuaru zespołu jest ustna tradycja ludowa, oparta głównie na przekazach rodzinnych, a także na śpiewnikach nabożnych (kolędy, pastorałki, pieśni adwentowe, wielkopostne i wielkanocne). Pieśni i dialogi wykonywane są częściowo w gwarze kocudzkiej, specyficznym dialekcie występującym tylko w okolicach Kocudzy i na co dzień używanym przez jej mieszkańców. Śpiewane pełnym głosem, zwykle jednogłosowo, z zachowaniem archaicznej maniery śpiewu oraz cech lokalnego stylu: dynamiki, barwy, zdobnictwa. Podczas występów zespół często jest ubrany w regionalny strój biłgorajsko-tarnogrodzki.
wg. noty na stronie zespołu zespoljarzebina.wordpress.com 

Nagrody:
2001, 2007, 2011 – nagroda główna Złota Baszta podczas Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu
2003 – Nagroda im. Oskara Kolberga

Dyskografia:
1999 – Jest drabina do nieba – pieśni na Wielki Post wyd. In Crudo
2003/2011 – Jest drabina do nieba 2 – pieśni żałobne i za dusze zmarłych wyd. In Crudo
2007 – Ło matko kocheno wyd. 6dB (solowa płyta Beaty Oleszek)
2009 – Spod Niebieskiej Góry – muzyka Roztocza wyd. In Crudo
2009 – Jadąc przez Roztocze wyd. Muzyka Odnaleziona
2012 – Koko Euro Spoko wyd. Magic Records
2012 – Na rozstajnych drogach (z udziałem Lucyny i Moniki Jargiło) Wydawnictwo Stara Droga
2013 – Na Wygunie. Pieśni Z Kocudzy wyd. Konador
2015 – Łoj dolo moja dolo. Zespół Jarzębina z Kocudzy i przyjaciele wyd. Starostwo Powiatowe w Janowie

Artykuły powiązane:

napisz do nas

Not readable? Change text. captcha txt
Share This